FN:s konvention om barnets rättigheter -25 år 2014

Verket ”C-Cup” (5 ark av bananpapper, 55 cm * 83 cm), med teckningar från barnets tidigaste skede, när det ligger ännu i mammas mage till två barn i skolålder, när de gungar under kanske sista stunder i sitt liv och önskar avsluta det katastrofalt avbrutna livet med orden som berör, de, som är så viktiga i varje människans liv ” I love you, (just so you know)”.

Det farliga vapnet som vi vuxna producerar vänder sin spetsiga fientliga nos mot det dyraste vi har, mot våra barn, dödar i första hand dem som är sköra och försvarslösa och skonar inte oss vuxna heller.  Min teckning är menad som en ”omochomigenvarning” att katastrofer och dödande aldrig bör accepteras, aldrig bör ske.

Därför innefattar dessa 39 formkonstellationer olika moment av livets händelser, stora som små, många symboler: freds, biologiska vapens, atomvapens, historiska och religiösa symboler, valutans symbol, smärtans symbol, kärlekens symbol, en vattendroppe som symboliserar förutsättning för allt liv på vår planet.

Dessa teckningar innehåller blandning av kärlek och hopp som är flätade in i olika scener ur det triviala livet. Men i övrig är det en förenad uppmaning att värna om barn. Att stanna upp och känna av rädsla när vi tittar på den sista, färgade teckningen med atombombsvampen på, detta var mitt mål. Detta är en varning att vi kan förlora det dyraste vi har, nämligen barnen. Barnen, som är förutsättningen till all framtid.

 

Alla teckningar utfördes med svart tuschpenna och formades med hjälp av ett par Bh byglar- storlek C, för att visa att man kan skapa med olika medel.

 

”C- Cup`s”-tecknade verk skär liksom en CT-skalleröntgen genom livets många skikt, och dess resultat lyder : barnet i fokus.

 

Konstverket” Mom, It´s Possible!” (akryl på linneduk, storlek: 73cm* 60cm föreställer en flicka som blåser ut kubiska såpbubblor. Detta symboliserar framtida lösningar som dagens barn kommer att ha i beredskap, då, när Jorden ”checkar ut ”oss.

Barnen kommer att visa oss, (är jag övertygad om,) vägen till ett säkrare ställe i Det Himmelsvida Universum. Tavlan var färdigmålad i juli 2014 och några månader efter såg jag ett intressant vetenskapligt program på Tv:n om forskning kring ytspänningar i vattenmolekyler, då det genomfördes omfattande experiment på just såpbubblor vilka är det mest adekvata forskningsmaterial. Forskarna kom fram till att det inte är omöjligt att ”trolla fram” såpbubblor med kubiska former, och det talades om vilka fantastiska lösningar detta kan innebära för mänskligheten. Då kände jag mig som en visionär för en stund.

Detta vetenskapliga program berörde mig både som människa och som konstnär. Ännu mer, eftersom jag målade denna flicka som blåser ut kubiska bubblor, mycket  tidigare. Flickans dröm är att kunna så småningom blåsa ut fyrdimensionella kubar av den färgrika såplvätskan. Den fjärde dimensionen finns ju. Inte längre bara i våra tankar.

Min dröm är att ha tillgång till denna förmåga att avbilda den fdjärde dimensionen på en tvådimensionell yta, vilken är tavlans ytersta sikt.

 

Även målningen ”Little Einstein”, akryl på canvas, storlek 40 cm*30 cm alstrade jag med barnet i fokus, den också. På det sättet ville jag hedra det nyfikna barnet, barnet som vågar visa sitt lekfulla men även eftertänksamma beteende. Därför finner man Albert Einsteins kända formel i teoretisk fysik på barnets utsträckta tunga.

För att hedra den betydelsefulla händelsen med barnen i centrum har jag målat två akrylmålningar med barnmotiv. Barnen på mina tavlor fick dessa fantastiska forskande egenskaper som leder mänskligheten fram.